Całkowicie śląskie menu, oparte na solidnej wiedzy historycznej, serwowane w sposób, który zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i gości biznesowych – to propozycja Restauracji Śląskiej, która rozpoczęła właśnie działanie w Spodku. Jej twórcy podkreślają, że atutem miejsca jest lokalizacja – w legendarnym dla Katowic budynku, tuż obok prężnie rozwijającej się Strefy Kultury. Szynk, kaj zjysz fest po noszymu mieści się w Epnym tolyrzu ze kosmosu, niedaleko Richtig srogiej chałupy, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel.
Ambicją nowopowstałej Restauracji Śląskiej, zlokalizowanej w Spodku (Hotel Diament Spodek, wejście od strony lodowiska) jest promocja kuchni śląskiej w jej tradycyjnym, ale jednocześnie eleganckim wydaniu. Miejsce ma być odpowiedzią m.in. na potrzeby biznesowych i turystycznych gości miasta, którzy często sygnalizowali, że w okolicy najważniejszych kulturalnych i ekonomicznych instytucji Katowic chętnie spróbowaliby kuchni charakterystycznej dla regionu.
To jednak niejedyna grupa gości, których chce do siebie przyciągnąć Restauracja Śląska. Miejsce, w którym wcześniej mieścił się lokal przeznaczony głównie dla gości hotelowych teraz „otwiera się” także na lokalnych miłośników śląskich smaków. Menu restauracji skomponowano całkowicie z tradycyjnych, śląskich dań. Można w nim znaleźć dużo więcej niż tylko roladę, kluski i modrą kapustę, a więc m.in. ańtopf, wodzionkę, ślonski tyglik, sałatkę baby sztygara czy buchty z zołzom jagodowom.
– Spodek to legendarne miejsce, „punkt orientacyjny” na mapie Katowic i całego Śląska. Ludziom, dla których ważna jest magia tego miejsca i tym, którzy trafiają tu po raz pierwszy, a poszukują śląskich wyróżników, chcemy zaproponować coś nowego. Kuchnia śląska w naszym wydaniu jest różnorodna, z jednej strony prosta, ale i wykwintna. To doskonała okazja do poznania specyfiki Śląska, właśnie przez pryzmat smaku. Komponując menu sięgnęliśmy do źródeł historycznych i opowieści naszych babć – wyjaśnia Karolina Sojka – dyrektor Hotelu Diament Spodek, w którym mieści się Restauracja Śląska.
Otwarciu Restauracji Śląskiej towarzyszy konkurs na „Śląską Mapę Katowic”. Jego uczestnicy mogą zgłaszać propozycje śląskich, gwarowych odpowiedników dla nazw miejsc istotnych na mapie Katowic wysyłając swoje propozycje na skrzynkę pocztową spodek@hotelediament.pl lub bezpośrednio, podczas odwiedzin w Restauracji Śląskiej. Konkurs potrwa do dnia 22 lipca br.
Element mapy obejmujący Strefę Kultury już powstał. Znalazły się na nim: Epny tolyrz ze kosmosu (Spodek), Richtig srogo chałupa, kaj idzie rajcować na cołki karpyntel (MCK) czy Hanysko chałupa roztomajtych bambetli i gorolskich łobrozków oraz właśnie Szynk, kaj zjysz fest po noszymu (Restauracja Śląska).
Link do strony artykułu: https://wm.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/w-spodku-bedzie-mozna-poczuc-slaski-smak-nowe-kulinarne-miejsce-na-mapie-katowic